Femke den Hollander
“Where are you now?”
Naar aanleiding van de pop-up tentoonstelling VONK in het kader van Brugotta Festival in het leegstaande WZC Jeruzalem, bracht fotograaf Femke den Hollander (Brugge °1979) uren door in het verlaten gebouw dat eens vol leven was. Ze zocht er naar sporen van het verleden en ze vond die. De serie ‘Where are you now’ is een reeks beeldsouvenirs waarin het afwezige aanwezig blijft in het licht dat op de muren van de kamers valt, de gordijnen die ooit zorgvuldig zijn opgehangen, de afdrukken van meubels die er niet meer zijn...

Ze schrijft hierover:
“Uit de thermos wordt geen koffie meer geschonken. Niemand groet nog de mussen.  In de spiegel kam jij je haar niet meer.
Het leven vernevelt en verdampt in WZC  Jeruzalem. Jullie zijn verhuisd.
Alles is leeg en in het stille licht hoor ik jullie gelach, slapen en ontwaken, geluk, huilen en getroost worden. De zon komt op. Ze vraagt zich niets af.  De magnolia bloeit.
Wie hier woonde, woont hier niet meer, een paar ademzuchten en kleine sporen achterlatend. Ik ken jullie niet maar dit was jullie huis. Ik kijk naar buiten en zie wat jullie ogen zagen. Het is niet de wind, het is de aanraking van jullie handen die ik zie in de trilling van de gordijnen.
Met eerbied probeer ik, een handjevol maar, nog wat herinneringen te redden.”
“In elk afscheid verdwijnt  wel iets of oneindig veel dingen.  Wie zal er met mij verdwijnen?”
Back to Top